FANDOM


Valenciclopedisme Atenció atenció! Est' artícul està escrit en socarrat əi-xativí.

«Il fait chaud ici...»
(Felipe 5º, només aplegar)


Xe, əi-Xàtiva és la capital de la comarca que du el seu nom (l'Hort@ d'əi-Xàtiva) i, per assimilació, de la Costera de Ranes, la Vall de Montesa i la Frontera del Xúquer, lo que costituïa -més o manco- la seu' àrea històrica d'influència; actualment, la seua importància és tan gran com la'estatura del seu popular alcalde: és dir, una merdɛ.

Toponomàstica xativina Edit

Oficialment, para l'AVL el nom d'əi-Xàtiva és com el pronúncien for@ d'ixa zona d'influència: Xàtiva (aixina, a seques!); alternativament, ês catalans de l'IEC diuen qu'el nom d'əi-Xàtiva va víndrer quan J@ume 1er, per la dificultat que tenien para pronunciar paraules mossàraþs com «ai-xarop» o «ai-xeringa», perô 'ixes teories panmossaraþistes cau per ella mateixa ja qu'əi-Xàtiva hi ha qui ho pronúncia «ai-Xàtiva» o «ei-Xàtiva».

Més tard, əi-Xàtiva ha donat nom a âtres coses com la'Isla d'əi-Xàtiva en Argentina, l'antiga Pobríncia d'əi-Xàtiva o el vent Xativí.

Històri@ Edit

Fundâ pels neardentals & el nom de Cova Negra, refundâ pels íberos com a Nueva Colonia d'ai-Saitabis, pels romans com ai-Saetabis Avgvsta, pels moros com al-Xàteba i ja pel rei J@ume com əi-Xàtiva. Andespués van tindre lloc les Germanies. I en cabant hasta l'any 1707 no va tornar a passar res destacable; después de la Guerra de Suĉessió, Felipe 5° la va cremar, va esperar els anys que diu la lei i va fer un P.A.I. pa fer la'urbanißació Nueva Colonia d'ai-San Felipe (en castellà en l'original): per esto, els d'əi-Xàtiva es diuen socarrats. Des d'entonces el tenen penjat pac a baix pâ que puga vôre bé el solar que tan' li va costar d'urbanißar.

Hui en dia destaca d'əi-Xàtiva les corregudes en el marc incomparable de la seua plaça de bous (qu'és la més gran del mon, no s'ha omplit mai), la fira d'animals i d'índios, el parque natural de Bixquert, el cudol dês rojos catalanistes, un grapat d'əsglésies, l'imperi aborigen-americà del camionero Pidal i la seua maravillosa hort@ & dolça awlor a allet tendre, tomatos i melons d'Alger. Actualment, el' socarrats són coneguts com a «rustits» en homenatge al seu millor alcalde, l'entranyable Alfonso Rus.

Socarrats Rustits d'əi-Xàtiva Edit

[[Imatge:Socarrats.jpde la ciutat

Vincles de for@ Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori